Anemija
Anemija

Anemija

Anemija i homeopatija – Prirodni pripravci za učinkovito rješavanje anemije

Anemija je stanje kad nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica koje bi dovodile adekvatni kisik u tkiva. Ako imate anemiju se možete osječati umorno i slabo.
Postoje mnogi oblici anemije, svaki sa svojim uzrokom. Anemija može biti privremena ili na dulje vrijeme, a to može biti u rasponu od blage do teške. Anemija može biti znak vrlo ozbiljnih tegoba.

SIMPTOMI

 • slabost
 • pojačani umor
 • otežana koncentracija
 • bljedoća kože i sluznica
 • vrtoglavica
 • zujanje u ušima
 • kratak dah
 • poremečaji sna
 • gubitak apetita i depresija
 • česte glavobolje i iritabilno ponašanje

Teži oblici anemije mogu dovesti do pojačanog rada srca, pa i uzrokovati

njegovo zatajenje prilikom većih napora. Također, anemija može uzrokovati i

različite neurološke probleme praćene mentalnim poteškoćama.

                                                                                                                                                                           

Uzroci anemije

Anemija je široko rasprostranjeni krvni poremećaj prisutan u gotovo 400 pojavnih oblika od kojih su neki poput nedostatka željeza lako iscjeljujući promjenom prehrambenih navika i dodacima željeza, dok drugi oblici mogu biti opasni po život. S obzirom na uzroke anemija, razlikovat će se simptomi pa se i sama terapija, koja će biti primijenjena u pojedinim slučajevima razlikuje kod ljudi.

3 osnovne grupe

Anemija uzrokovana gubitkom eritrocita odnosno hemoglobina karakterizira polagani i dugi period krvarenja koji može proći posve neopaženo. Ovo krvarenje može biti uzrokovano gastrointestinalnim poremećajima, korištenjem nesteroidnih antiupalnih lijekova kao što je aspirin, a također može biti i posljedica menstrualnog krvarenja i gubitka krvi tijekom poroda.

​​

Anemija kao posljedica nedovoljne sinteze eritrocita i hemoglobina može biti uzrokovana nedovoljnom proizvodnjom crvenih krvnih stanica ili njihovom disfunkcijom pri čemu se krvne stanice smanjuju zbog nedostatka minerala i vitamina potrebnih za njihovo ispravno funkcioniranje.

Anemija također može biti uzrokovana i hemolizom odnosno razaranjem krvnih stanica. U takvom stanju stanice su krhke i ne mogu izdržati stres cirkulacijskog sustava.

 

Sideropenična anemija

U većini slučajeva anemiju uzrokuje nedostatak željeza u prehrani i/ili

nemogućnost apsorpcije željeza tokom probave. U ovom slučaju riječ je o

najčešćem obliku, sideropeničnoj anemiji koja je učestala kod ženske

populacije uslijed značajnijeg gubitka krvi menstruacijom, tijekom trudnoće

te dojenjem.

Smanjeni unos željeza prehranom kao uzrok sideropenije čest je samo u

dojenčadi i djece. Kod starijih osoba je osim slabijeg unosa željeza

prehranom, često važan faktor i postojanje infekcije parazitima te krvarenje

iz gastrointestinalnog trakta. Također, neki od uzroka sideropenične                                                   

anemije su kronično krvarenje te pojačano razaranje eritrocita (hemoliza) kao posljedica dugih bolesti.

Osim najzastupljenijeg oblika, sideropenične anemije, razlikujemo još:

Aplastična anemija jedan je od vrlo ozbiljnih oblika anemije koji u težim slučajevima može biti opasan po život, a posljedica je smanjene ili nikakve proizvodnje crvenih krvnih zrnaca kojoj su uzrok oštećenje ili neaktivnost koštane srži.

Megaloblastična anemija uzrokovana je manjkom vitamina B12 ili folne kiseline, a ponekad se javlja i u trudnoći. Karakterizirana je razlikom u sazrijevanju jezgre i citoplazme zbog pogreške u sintezi DNK.

Hemolitična anemija uzrokovana je preuranjenim raspadom crvenih krvnih zrnaca pri čemu ih koštana srž ne uspjeva nadomjestiti u dovoljnoj mjeri. Ova vrsta anemije prisutna je kod nekih autoimunih bolesti.

Srpasta anemija uglavnom se javlja kod osoba porijeklom iz Afrike, a obično se počinje razvijati već u djetinjstvu. Naziv je dobila po neprirodnom, srpastom obliku crvenih krvnih stanica koje su slabije fleksibilnosti što rezultira njihovom ograničenom pokretljivošću.

Perniciozna anemija nastaje kao posljedica nedovoljne apsorpcije vitamina B12, a javlja se u odraslih kao posljedica atrofije želudca.

 

 

Kako si možemo na prirodan način pomoć?

 

Klasična Homeopatija

O bilo kojem obliku anemije je riječ, klasična homeopatija pokaže iznimno djelovanje. Pristup je individualan. Koristi se homeopatska konstitucijska remedija.

Homeopatska konstitucijska remedija

Konstitucijski tretman podrazumijeva isceljivanje osobe kao cjeline,

odnosno vaših fizičkih, psihičkih i emocionalnih tegoba. Kod homeopatskog konstitucijskog tretmana propisuje se samo jedan pripravak u određenom vremenskog periodu. Taj preparat obuhvaća sve vaše glavne simptome, odnosno vaš „totalitet“. Samim tim on obuhvaća i uzrok bolesti, bez obzira jesmo li ga svjesni ili ne. Uzrok neravnoteži (bolesti) mogu biti mnogi čimbenici kao što su fizičke ili emocionalne traume, loša prehrana, premalo fizičkih aktivnosti, toksičnost, zračenja, stres, nasljedni čimbenici i slično. Uzrok ne mora obavezno biti poznat kako bi isceljenje bilo uspješno.

Homeopatsku konstitucijsku remediju homeopat bira na osnovu razgovora s vama ili preko upitnika.

​A ako se radi o iscjeljivanju vašeg djeteta, tada homeopat razgovara i s vama i s vašim djetetom. Nalazi, dijagnoze i mišljenja liječnika se uzimaju u obzir. U nekim slučajevima jedan pripravak će vam pomoći za sve tegobe, dok će nekima od vas biti potrebno više preparata kroz određeni vremenski period.

Rezultati uspješnog homeopatskog konstitucijskog tretmana su obično:

 • nestanak fizičkih simptoma
 • jačanje imuniteta
 • veća psihička i emocionalna stabilnost – osoba je smirenija, manje razdražljiva ili tjeskobna, mnogi strahovi i brige nestaju, veći osjećaj sreće i motivacije, bolja koncentracija i pamćenje, bolje samopouzdanje i sl.
 • uravnoteženje količine energije/snage – povećanje energije kod umornih osoba, a smirivanje kod hiperaktivnih
 • bolja kvaliteta sna
 • uravnoteženje libida (seksualne želje)
 • uklanjanje uzroka neplodnosti (preporučuje se tretman oba partnera)

Prehrana

Željezo je ključni nutrijent koji utječe na količinu hemoglobina u krvi. Više

hemoglobina pruža bolju dostavu kisika po cijelom tijelu. Međutim,

tijelo apsorbira željezo iz životinjskih izvora i iz biljnih izvora drugačije.

Heme željezo dolazi iz životinjskih izvora, te se lakše apsorbira po tijelu.

Ne-heme željezo dolazi iz biljnih izvora. Iako postoje hranjive tvari i

namirnice koje mogu pomoći apsorpciji željeza, postoje i neke koje

smanjuju njegovu apsorpciju, na primjer, previše polifenola iz čaja i

kave, fitati i oksalati izcjelovitih žitarica i tamnog zelenog povrća, i višak kalcija. Te tvari se vežu za željezo i mogu spriječiti njegovu apsorpciju.

Treba uzimati hranu bogatu bakrom koji pomaže u resorpciji željeza (plava riba, morski plodovi, marelice, trešnje, smokve, jaja…) i vitaminom C koji pomaže apsorpciju željeza u crijevima (100 mg povećava bioraspoloživost željeza za 250 %). Tanin, kofein i nikotin ometaju resorpciju željeza pa treba izbjegavati crni čaj, kavu, alkohol i duhan.

SOK od jabuke i cikle 

Jabuka obiluje vitaminima A, B skupine, C, E i K te mineralima cinkom, magnezijem, kalijem, fosforom, kalcijem, natrijem i željezom.

Zahvaljujući visokom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka opskrbljuje organizam energijom i sprečava umor.

Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka ima snažno imunostimulirajuće djelovanje.

Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala, potiče mršavljenje i stimulira probavu.

Cikla obiluje vitaminima A, C i B te željezom, bakrom, magnezijem i kalijem.

ŠPINAT

Kada netko spomene željezo, špinat vam je sigurno prva asocijacija.

To lisnato povrće obiluje i kalcijem, vitaminima A, B9, C i E te vlaknima i

beta-karotenom. Pola šalice kuhanog špinata sadrži 3,2 mg željeza, što zadovoljava oko 20 posto ukupnih dnevnih potreba za tim mineralom. Protiv anemije uz špinat jedite i što više celera, kelja i brokule.

Kopriva je najvažnija biljka u borbi protiv anemije. Ona sadrži, uz mnoštvo drugih vitamina i minerala, i željezo i vitamin C koji je neophodan za resorpciju željeza te enzim sekretin koji utječe na povećanje broja crvenih krvnih tjelešaca. Koprivu se preporučuje uvrstiti i u jelovnik u obliku variva, pita ili pripremljenu kao špinat. Verbena, sporiš, ili u narodu željezarka, koristi se protiv anemije, menstrualnih tegoba, a osobito se preporučuje dojiljama jer ujedno povećava stvaranje mlijeka.

Preslica sadrži minerale, povećava broj leukocita i obnavlja eritrocite čime jača imunitet te zaustavlja sva unutrašnja krvarenja. Trputac u svom sastavu sadrži željezo i vitamin C te je jaki prirodni antibiotik. Odličan je kod bolesti želuca i crijeva (čija zdrava sluznica je neophodna za resorpciju željeza) te kod preobilnih mjesečnica kod žena.

Kupinov list u čajnoj mješavini, isto kao i zreli plodovi u prehrani, izvrstan je za poboljšanje krvne slike. Bogat je vitaminom C, a djeluje protiv upala crijeva i krvarenja iz želuca. Menta osvježava, jača i umiruje. Poboljšava okus čaja i sadrži nešto željeza. Šipak sadrži veliku količinu vitamina C, betakaroten i bakar te ostale vitamine i minerale neophodne za rast stanica našeg organizma i resorpciju željeza.

Islandski lišaj bogat je vitaminom B12, te je vrlo djelotvoran u borbi protiv anemije i stvaranju “zdrave krvi”. Iako je, uglavnom, poznat kao lijek za dišne organe (u sirupima protiv kašlja), odličan je i nezamjenjiv kod svih bolesti želuca i crijeva. Uz navedene biljke dobre su i maslačak, stolisnik, ružmarin, kadulja i majčina dušica.

Grožđice

Ovo sušeno voće bogato željezom možete dodati u smoothie, zobenu kašu ili salatu kao dio uravnoteženog jelovnika.

Kako biste potaknuli apsorpciju željeza u organizmu, grožđice kombinirajte s namirnicama bogatim vitaminom C. I izbjegavajte mliječne proizvode!

ZOBENA KAŠA

Samo pola šalice zobene kaše sadrži gotovo 2 mg željeza.

Stoga ćete dodavanjem ove namirnice u vaš jelovnik znatno ublažiti simptome anemije.

Jedite je ujutro za doručak.

DIVLJA JEZERSKA SPIRULINA

Divlja spirulina obiluje željezom! U relativno kratko vrijeme poboljša krvu sliku!!! Divlja jezerska spirulina sadrži 18 aminokiselina koje su prijeko potrebne čovjeku, a 8 od njih su esencijalne što znači da ih ljudski organizam ne može sintetizirati. Divlja

Spirulina sadrži mnoštvo neophodnih minerala i mikroelemenata, među kojima su željezo, kalcij, natrij, kalij, bakar, magnezij, mangan, cink, fosfor, selen, zatim vitamine

B skupine (osim vitamina B12), vitamine C, D i E, beta karoten, linolnu i alfa-linolensku kiselinu, klorofi i druge

aktivne tvari.

KONCENTRIRANI Juice kineske datulje

Jojoba je bogata mnogim vitaminima i mineralima. Ona je pravi izvor vitamina C, pa tako je nazvana “Prirodna C Vitamin pilula”. Zbog svoje sposobnosti da se bori protiv

slobodnih radikala, vitamin C igra važnu ulogu u jačanju

imunološkog sustava. Ona je odlični izvor željeza. Željezo, koji je sastavni dio

hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje kapacitet prijenosa kisika u krvi. Također prenosi i kemijske spojeve koji su potrebni kod čišćenja krvi i

pomaže rad probave. Jedna od ključnih zdravstvenih dobrobiti jojobe je sposobnost reguliranja zdravog živčanog sustava, zahvaljujući bogatoj količini kalija.

VEJKAN

​Vejkan sadrži koncentrirani vitamin E. Vitamin je bitan za dobro apsorbciju željeza. Vejkan u mekanim kapsulama je efikasno preventivno sredstvo od pretjerane oksidacije masnoća, sprječava oksidaciju tkiva, doprinosi boljoj cirkulaciji krvi, sprječava oboljenja krvnih žila, srca i povećava funkciju spolnih organa i uklanja masnoće koje izlučuje koža. Vejkan uklanja neugodne pojave u klimakteriju i usporava proces preranog starenja. Zato je vejkan, kao preparat sa iscjeljujućim svojstvima, privukao na sebe pozornost mnogih znanstvenika.

Pitajte nas