Schusslerove (Šuslerove) soli

Stanice se sastoje od jezgre, citoplazme koja joj daje hranu i stanične membrane, koja daje zaštitu. Nužna funkcija stanične membrane je propustiti odgovarajuće hranljive tvari, a sprječiti sve štetne tvari.

Enzimi u stanici istroše se nakon nekog vremena, posebno zbog konzumiranja kuhane, pržene hrane i prerađevina. Jezgra djeluje kao predložak za izradu novih enzima. Enzimi moraju biti izgrađeni od osnovnih tvari: proteina, vitamina i minerala. Ako ti sastojci manjkaju u prehrani, stanica ne može pravilno nadopuniti enzime i tako stanica umire.

Krvne žile isporučuju proizvode u obliku makronutrijenata (masti, šećeri i bjelančevine) i mikronutrijenata ( vitamini, minerali i elementi u tragovima). Bez adekvatne opskrbe stanice ne mogu funkcionirati i proizvesti energiju, održati život.

Stanicama treba dnevno osigurati sve potrebne sirovine. Citoplazma sadrži svih 12 osnovnih biokemijskih soli – tkivne soli

Ovim solima se ne možete predozirati ili imati štetne popratne pojave kao kad uzimate dodatke prehrani (npr. kalcij ili željezo). Kod uzimanja Schüsslerovih soli s kalcijem (homeopatska Calcarea fluorica i Calcarea phosphorica), kalcij odlazi u kosti i očvršćuje ih, a ne u zglobove i bubrege gdje može uzrokovati koštane izrasline i kamence. Neke osobe prirodno slabo asimiliraju određeni mineral i uvijek im ga nedostaje bez obzira kolike količine konzumirali, što naposljetku dovodi do bolesti. Tkivne soli (kao i drugi homeopatski pripravci) poboljšavaju sposobnost organizma da apsorbira minerale. Ako postoji značajni nedostatak nekog minerala, uz tkivne soli ga treba uzimati i u dovoljnim količinama kroz hranu ili dodatke prehrani.

Tkivne soli i njihovo  djelovanje na tijelo:

Calcium fluoratum –  uspostavlja elasticitet tkiva

Nedostatak:  izbrazdana, smeđe obojana koža

Kalcij florid  pomaže u održavanju elasticiteta tkiva a blagotvoran je i kod tegoba povezanih s opuštenim vlaknima i žilama i općenito s pretjeranom opuštenošću kao kod hemeroida, usporene cirkulacije i ekcema.  To uključuje i dilataciju krvih žila, povećane i varikozne vene. Potpomaže pri uspostavljanju normalne cirkulacije krvi,  liječi ispucalu kožu, nategnuća mišića i povrede ligamenata. Također može biti indiciran kod tegoba koje pogađaju površinu kostiju, raspucanu i ozljeđenu kožu te oštećenu zubnu caklinu.

Calcium phosphoricum – regenerator stanica

Calcium phosphoricum pomaže izgradnju stanica jer razgrađuje bjelančevine u aminokiseline,  što je pak  osnova za izgradnju stanica.  Potpomaže izgradnju krvnih stanica i rast zubi.  Također prevenira grčeve u mišićima i bolove za vrijeme menstruacije, posebice kod mladih djevojaka. Dobra je kod anemije, bolesti kostiju, slabosti organizma i recidiva. Calcium phosphoricum općenito je hranjivi tonik i vrlo često indikator loše i nedostatne prehrane. Budući da ova sol pomaže pri probavi i apsorpciji, odlična je nakon operacija kada je probavni sustav usporen. Homeopatski Calcium phosphoricum se predlaže u terapiji anemije zajedno s ferrum phosphoricumom.

Calcium sulfuricum – čistač krvi i gnoja

Calcium sulfuricum je sastojak u vezivnom tkivu, mukoznoj membrani i koži koji odnosi nagomilane nefunkcionalne raspadajuće tvari. Ta bi tvar inače ostala u tijelu uspavana i potencijalno opasna ili bi uništila okolno tkivo. Homeopatski Calcium sulfuricum je koristan kod sporog zacjeljivanja rana,  u zadnjoj fazi gnojenja,  za prišteve, obične i gnojne čireve. Calcium sulfuricum pomaže pri odstranjivanju otpadaka i čistač je cijelog sustava. Ova tkivna sol nadopunjuje aktivnost homeopatskog Kalium muriaticuma u tretiranju akni u odraslih i katara. Indicirana je ako postoji problem s vezivnim tkivom kada se na koži pojavljuju čirevi i prištevi.

Ferrum phosphoricum – anti-upalna sol

Nedostatak:  plavičasto-crna obojanost

Kao nositelj kisika, Ferrum phosphoricum je koristan kod bilo koje upalne tegobe s vrućicom. To je najvažniji homeopatski lijek za glavobolje kod djece. Kad god se radi o poremećaju cirkulacije  – vrućine, bolova, crvenila, pulsirajuće boli  ili ubrzanog pulsa. Koristan je u prvoj fazi akutnih bolesti, prehlade, bronhitisa, ospica, respiratornih infekcija, akutnog  reumatizma itd. Taj mineral pomaže u održavanju normalne tjelesne otpornosti na bolesti. Može se također koristiti,  nakon što se razmuti u pastu, na ranama, porezotinama i ogrebotinama koje krvare.

Kalium muriaticum – detoksikacijska sol

Kalium muriaticum koristan je kod tegoba koje pogađaju dišni sustav – kašalj, prehlade, bronhitis, upale grla, upale srednjeg uha. Smanjuje kongestiju sluznice za vrijeme prehlada i sinusitisa.  Homeopatski Kalium muriaticum je koristan za limfne čvorove i kod problema s gustim bijelim ili sivim  iscjetkom ili ako postoje žljezdana ili kronična reumatska oteknuća.  Upotpunjuje djelovanje Calcium sulfuricuma u čišćenju krvi. Vrlo koristan kod dojenačkih ekcema i uz  homeopatski Ferrum phosphoricum za brojne dječje tegobe. Ostali simptomi uključuju  bijelo obložen jezik  i blijedu stolicu.  Kalium muriaticum je važan kod probavnih tegoba, posebice od masne i teške hrane.+

Kalium phosphoricum – sol za stanice živaca i mozga

Kalium phosphoricum je koristan u tretmanu živčanih tegoba kao što su glavobolje, nervna iscrpljenost, dispepsija, nesanica, depresija i niska vitalnost. Također ga uzmite u obzir kod  crvenila kože, osipa nervozne astme uz homeopatski Magnesium phosphoricum. Posebice je koristan kod emocionalne iritabilnosti, depresije, nervoze i tantruma djece.

Kalium sulfuricum – sol za metabolizam i gušteraču

Nedostatak: pigmentacija

Kalium sulfuricum djeluje zajedno s Ferrum phosphoricumom, kao nositelj kisika, da bi imao blagotvoran utjecaj na dišne i cirkulacijske funkcije. Također je koristan za kožu i manje erupcije s ljuskanjem ili ljepljivim iscjetkom kao što je kod peruti, seboreje ili vodenih kozica. Kalium sulfuricum može puno pomoći kod problema s katarom koji može biti žuto -zelenog iscjetka (mukozne membrane nosa ili vagine). Nedostatak Kalium sulfuricuma uzrokuje nedostatak kisika koji vodi do nastupa ili hladnoće ili vrućine i lutajuće boli u udovima. Koristan je u tretmanu psorijaze, gljivica na nogama i lomljivim noktima. Često se koristi na kraju prehlade kad je iscjedak obilan i učestao.  Ponekad je koristan za promjenjive akutne reumatske boli.  Otvara pore na koži, donosi krv na površinu i potpomaže znojenje.  Zbog toga je vrlo blagotvoran ako ga se  izmjenjuje s homeopatskim Ferrum phosphoricumom za pojave vrućice i kad se temperatura podiže navečer.

Magnesium phosphoricum – sol protiv bolova i grčeva

Sljedeći mineral koristan za kosti,  zube,  mozak,  živce,  krv i mišićne stanice. Magnesium phosphoricum je blagotvoran za tretman mišičnih grčeva i manjih živčanih problema. To je glavni homeopatski lijek za tegobe koje imaju grčeve, kao što su kolike, menstrualni grčevi, palpitacije,  grčeviti kašalj, zubobolje, neuralgije i akutne bolove općenito.  Vrlo je važan homeopatski lijek kod dječjih kolika a također i kod emocionalnog nemira koji je posljedica iscrpljenosti. Ova sol brzo olakšava mišićne grčeve,  štucanje i oštre, probadajuće boli. Simptomi se obično pogoršani hladnoćom i dodirom, a poboljšani toplinom, pritiskom i pregibanjem. Treba je uzimati često sve dok se ne osjetite olakšanje.

Natrium muriaticum – distributor vode

Pretjerana vlažnost ili suhoća bilo gdje u tijelu dobar je indikator za Natrium muriaticum,  simptomi su mnogi i izmjenjuju se. Jedna od najvažnijih tkivnih soli jer je 2/3 našeg tijela sastavljeno od vode pa bilo kakva disfunkcija u tom području može dovesti do mnogobrojnih problema. Smatra se da je  ona sol vode,  pa homeopatski Natrium muriaticum pomaže kontroliranje  tekućine  u tkivu i blagotvorna je u olakšavanju prehlada (nos koji curi i suzne oči) , kihanja, pri neosvježavajućem spavanju, osjećaju beznađa, gubitku mirisa i okusa, suhoj koži, glavobolji s konstipacijom.

Natrium phosphoricum – neutralizator kiseline

Nedostatak: prištići, nečista koža

Natrium phosphoricum potpomaže lužnatost krvi,  emulgira masne kiseline i održava mokraćnu kiselinu topivu u krvi. Stoga Natrium phosphoricum može pomoći djeci koja jedu previše šećera i pate od prekiselog stanja organizma. Također trenutno pomaže kod gastričnih tegoba, dispepsiji, žgaravici i crijevnih parazita.

Sastojak je krvi, mišića, živaca, stanica mozga i tekućine između stanica.  Homeopatski Natrium phosphoricum je potreban kod svih tegoba vezanih za preveliku kiselost. Regulira žuć. Tretira gastrični refluks, lošu probavu, sve vrste upala vezanih uz giht i reumatizam, pečenje kod proljeva i probadajuću bol uz vaginalni iscjedak.

Natrium sulfuricum – čistač jetre

Eliminira prekomjernu vodu iz tkiva, krvi i ostale tjelesne tekućine. Također djeluje i kao čistač toksina iz tekućine koja okružuje svaku stanicu u tijelu. Vrlo je važan za zdravo funkcioniranje jetre, slezene, bubrega i gušterače. Indiciran kod svih bolesti koje pogađaju jetru:  žučljivost,  bolesti jetre,  probavne tegobe i taloge pijeska u mokraći,  smeđe-zelene naslage na jeziku,  gorki okus. Posebice je važan kod tretiranja reumatskih tegoba, gihta i gripe zato što odnosi pridružene toksične tekućine iz tijela. Pomaže pri rastjerivanju osjećaja slabosti i tromosti koje osjećamo za vrijeme vlažna vremena.

Silicea – regulator vezivnog tkiva i kože

Nedostatak: bore, sitne i brojne bore oko očiju

Biokemijski čistač i eliminator,  Silicea je dio svih stanica vezivnog tkiva. Potpomaže gnojenje i iscjetke otpadaka, potiče iscjeljenje raspršivanjem potencijalno štetnih nakupina kao što su kožne erupcije i toksini iz krvi, prištevi, čirevi itd. U prvoj fazi bilo kakvog naticanja, trebaju se uzeti homeopatski Ferrum phosphoricum i Kalium muriaticum ali ako kod tih soli izostane rezultat, treba uzeti Siliceu koja će utjecati na to da čir dozrije i da se iscjedak izluči. Silicea je također korisna kod zdravlja i čvrstoće kose i noktiju. Može pomoći da strano tijelo napusti organizam.  Komplementarna je kalciju zato što je odgovorna za  ugradnju kalcija na odgovarajuća mjesta  (ima veliku ulogu kod nedostatka kalcija kod mladih i osteoartritisa kod starije populacije).

Tkivne soli su odlične za djecu , koja ne žele jesti, jer se tijelo sa njima kvalitetno obnovi – na prirodan način!

Postoje različite kombinacije homeopatskih tkivnih soli, koje se uzimaju za sljedeče tegobe:

 • Nesanica
 • Opča slabost, živčana iscrpljenost, oporavak
 • Kiselost, žgaravica, loša probava
 • Dermatitis, akne, ekcem , kožne bolesti
 • Loša probava, kolike, nadutost
 • Umor, glavobolja, migrena
 • Lumbago, bol u leđima, hemeroidi, gubitak elastičnosti
 • Peludna groznica, alergijski rinitis
 • Bol u mišićima, fibromialgija
 • Slabi krhki nokti, upadanje kose
 • Cirkulacijski poremečaji, proširene vene
 • Reumatizam
 • Menstrualni bolovi
 • Slaba cirkulacija, ozebline, bolna stopala i noge
 • Sinusi
 • Želućana nervoza, žučni problemi, migrena, glavobolja s mučninom, probavni poremečaji
 • Manjak kalcija, osteroporoza
 • Tonik za živce i mozak
 • Opći tonik, za djecu koja ne žele jesti, također odličan kod starijih ljudi – obnavlja i regenerira organizam