Menopauza homeopatija

Menopauza – Klasična homeopatija može učinkovito i relativno brzo ublažiti simptome menopauze

Simptomi menopauze

Menopauza je razdoblje u životu žena koje obilježava potpuni prestanak menstruacije. Menopauza većinom počinje između 45. i 55. godine starosti. Mnogo se žena u tom razdoblju susreće s različitim fizičkim i psihičkim promjenama, koje mogu utjecati na kvalitetu njihovog života.

 

Perimenopauza 

To je razdoblje prije menopauze, koje se naziva i klimakterij. Može trajati i par godina prije same menopauze. U tom razdoblju menstruacije postaju neredovite, što znači, da traju dulje ili kraće nego u mladosti, krvarenja su u vrijeme perimenopauze ponekad snažnija, ponekad slabija. Većina žena u tom razdoblju osjeća i tjelesne i duševne promjene.
Menopauza

Menopauza je razdoblje u životu žena koje obilježavaju prestanak menstruacije i s time povezano opadanje reproduktivne sposobnosti. Menopauza počinje između 45. i 55. godine, a sa sigurnošću se može reći da je riječ o menopauzi tek nakon što prođe godina dana bez vaginalnog krvarenja. Neki stručnjaci menopauzu dijagnosticiraju na osnovi promjena u razini hormona koje stvaraju jajnici, što se kod žena s odstranjenom maternicom može dogoditi i prije četrdeset pete godine.

Menopauza je prirodna pojava, do koje kod pušačica može doći i ranije. Ranijem ulasku u menopauzu sklonije su žene s odstranjenim jajnicima ili žene koje su bile na kemoterapiji, jer do prestanka menstruacije dolazi zbog smanjenog lučenja hormona estrogena i progesterona, što se može provjeriti i dijagnostičkim testom..

Najčešći znakovi menopauze

Ženama naglo postaje vruće, imaju valunge, koji mogu trajati od 30 sekundi do 10 minuta, a često ih prate drhtavica, znojenje ili groznica. Nakon približno dvije godine, ti simptomi nestaju, a pojavljuju se i problemi sa spavanjem te promjene raspoloženja.

Ozbiljnost simptoma razlikuje su od žene do žene.

Valunzi

Valunzi su najčešći znak menopauze, obilježava ih iznenadno znojenje u predjelu gornjeg dijela tijela ili cijelog tijela. Pritom se može promijeniti i boja kože, jer koža postaje rumenija. Valunzi mogu biti od blagih do izuzetno snažnih, i većinom se javljaju godinu do dvije od zadnje menstruacije. Nekim ženama valunzi traju više od dvije godine, ali s vremenom postanu manje intenzivni.

Često mokrenje i problemi s inkontinencijom

Ženama u menopauzi teško je kontrolirati mjehur. Često osjete potrebu za mokrenjem iako im je mjehur prazan, a samo mokrenje zna biti neugodno zbog peckanja. Do toga dolazi zbog gubitka elastičnosti tkiva, stanjenih ovojnica i slabljenja okolnih mišića. Važno je piti dosta tekućine, izbjegavati alkohol i izvoditi Kegelove vježbe kako bi se umanjili ti simptomi.

Nesanica i drugi problemi sa spavanjem

Liječnici zdravoj odrasloj osobi preporučuju 7 do 8 sati sna. Žene u menopauzi često teško zaspu ili se, nakon što zaspu, probude i ne mogu ponovno zaspati.

Depresija i promjene raspoloženja

Hormonalne promjene utječu i na emocionalno stanje žene u menopauzi, što pridonosi povećanoj razdražljivosti, depresiji i promjenama raspoloženja koja mogu varirati od izuzetnog ushićenja do nevjerojatne tuge. Riječ je o sasvim normalnom znaku menopauze.

Porast tjelesne težine

Često u menopauzi možemo primjetiti i velik porast tjelesne težine, iako uzroci za to još nisu otkriveni. Neki opisano stanje pojašnjavaju s hormonskim promjenama, drugi su mišljenja, da je veća tjelesna težina uobičajen znak starenja, jer s godinama probava postaje sporija, te u kombinaciji s gubitkom mišićnog tkiva i osjetljivošću na inzulin u menopauzi dolazi do debljanja.

 

Promjene u izgledu kose, kože i općenito

S godinama dolazi do promjena u izgledu kose i

kože, čemu najviše doprinosi gubitak masnog

tkiva i kolagena, zbog čega koža i kosa postaje s

uša i tanja, a dolazi i do većeg ispadanja kose. Iz

tih razloga je izuzetno važno tijekom menopauze

izbjegavati proizvode s jačim kemikalijama u

sastavu jer mogu trajno oštetiti kožu i kosu.

Tretiranje simptoma menopauze

Menopauzu je moguće uspješno tretirati pomoću klasične homeopatije, ali neki simptomi se mogu ublažiti uzimanjem dodataka prehrani, koji su baš namijenjeni olakšavanju simptoma menopauze, u kombinaciji sa spavanjem u ohlađenim prostorima i ograničenim uživanjem alkohola i kofeina te izbjegavanjem pušenja.

Dugoročne posljedice menopauze

Ukoliko simptome menopauze ne ublažavamo, oni mogu voditi do veće mogućnosti za razvoj osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti i trajne urinarne inkontinencije, zato je izuzetno važno, da u vrijeme velikih fizičkih promjena u klimakteriju u obliku primjerenih dodataka u tijelo unosimo dovoljne količine nadomjesnih tvari, koje uravnotežuju hormonalni nedostatak te u kombinaciji sa zdravom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću pomognemo što blaže i ugodnije proživjeti ovu značajnu prijelomnicu u životu svake žene.

Klasična homeopatija

​Homeopatija može olakšati ženama ovaj period velikih promjena  i to odabirom specifičnih remedija na temelju individualnog pristupa. Iz tog razloga je potrebno posjetiti homeopata prije korištenja bilo kakvih homeopatskih pripravaka.

Postavit ćem Vam pitanja o problemima vezanim uz menopauzu, uključujući emocionalne i fizičke tegobe. Pacijent se mora tumačiti kao cjelovita osoba prije nego što dobije remediju. Homeopatija je nezamjenljiva kod tegoba menopauze!

Zatražite pregled