Kineska tradicionalna medicina

Tiens je vodeća kompanija u svijetu na polju kineske tradicionalne medicine.

Vodeća kompanija na polju preparata i aparata na bazi kineske tradicionalne medicine. Trenutno prisutna sa svojim centrima u preko 160 država svijeta.  Sa tvornicama u Kini,  Australiji,  Grčkoj, Španjolskoj.

Tiens se može pohvaliti certifikatom ISO9002 te mnogim proizvodima koji su zadovoljili FDA testiranja i zaradili FDA certifikate.

Proizvodi Tiens na prvi pogled imaju sličnosti sa tisućama nuđenih na tržištu , no za sada sa ponosom možemo konstatirati da korporacija Tiens nema konkurencije u svijetu.

 • Certifikat ISO 9001 i ISO 9002
 • Halal certifikat,
 • Košer certifikat
 • Vegetarijanski certifikat.
 • Certifikat za najbolje dodatke prehrani za kozmonaute.

Tiens je prisutan u Hrvatskoj dulje od 10 godina i svi preparati su certificirani kao dodaci prehrani.

Nudimo vam preparate i aparate na bazi tradicionalne kineske mudrosti skupljane tisućama godina.  Tiens preparati baziraju se na drevnim kineskim i tibetanskim receptima i na njihovim tajnama i primjeni najnovijih bioinžinjerskih tehnologija (neki recepti stari su i 5000 godina). Tisućama godina skupljajući iskustva o utjecaju prirode na čoveka i stvarajući recepte iz darova prirode kineski su mudraci stvorili jedinstven i djelatan pristup.

Tiens preparati su proglašeni u Kini za najbolji brend na polju zdravlja u 2009. godini.  Vodeći su na polju kineske tradicionalne mudrosti u svijetu. Cijeli koncept je jednostavan. Uz pozornost na elemente i ravnotežu yina i yanga ključno je:

 • Čišćenje organizma
 • nahraniti organizam
 • Ojačati organe

Tiensovi preparati su vrhunski dodaci prehrani, a ne lijekovi. Proizvodi Tiensa nemaju analoga niti konkurencije nit u Hrvatskoj, a niti u svijetu.

Čišćenje organizma

S gledišta kineske tradicionalne medicine prvi korak do ravnoteže zdravlja je čišćenje. Moderni način života, zagađenje, stres, nepravilna prehrana stvaraju mnoge štetne tvari koje se kumuliraju u našem tijelu. Ako se toksini ne odstrane na vrijeme mogu naštetiti našim tijelu i duhu te ubrzati starenje unutarnjih organa.

Čišćenje je zamišljeno tako da uklanja toksine iz probavnog trakta, krvnih žila, pluća, kože i ostalih organa kako bi mogli pravilno funkcionirati.

Nahranite organizam

Očistili smo organizam od otrova i nepotrebnih naslaga.  Omogućen je nesmetani tok hranljivih tvari.  Sada je važno nahraniti organizam onim što mu je potrebno. Jer tokovi su oslobođeni i organizam će lako uzeti ono što mu dajemo.

Industrijska proizvodnja hrane uništava dio hranljivih tvari te je postalo nužno doći do mikro i makro elemenata dodacima prehrane. Obnavljanje je način dobro uravnotežene prehrane i daje cijelom tijelu mogućnost da radi u sinergiji. Dakle, nakon faze čišćenja, preporuča se uzimati dodatke prehrani koji reguliraj tjelesni sistem. Ako svi organi rade pravilno i u sinergiji, tijelo će se moći samo obraniti od tegoba i preranog starenja.

Ojačajte svoje organe

Osim detoksikacije i balansirane prehrane, također trebamo slušati preporuke nutricionista da prilagodimo našu prehranu i osiguramo pravilan unos dodataka prehrani kako bi postigli balans u ogranizmu.

Te je potrebno ojačati funkcije organizma, kao što su funkcije probavnog trakta, krvožilnog sustava, dišnog sustava, urinarnog i endokrinog sustava.

U tradicionalnoj kineskoj medicini pet je elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal i voda. To su temeljni elementi našeg univerzuma koji odgovaraju  ljudskoj jetri, srcu, slezeni, plućima i bubrezima.

Ravnoteža pet elemenata održava ravnotežu Yina i Yanga. Kod preporuka bitno je poštivati interakciju elemenata (organa) te čovjeku pristupiti kao cjelini, a ne po djelovima što je srž tradicionalne kineske mudrosti.

Teorija pet elemenata

U tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM – od Traditional Chinese Medicine) pet su elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal i voda) temeljni elementi našeg univerzuma koji odgovaraju Proljeću, Ljetu, Kasnom Ljetu,

U stanju ravnoteže, pet unutarnjih organa (jetra, srce, slezena, pluća i bubrezi) potiču jedan drugoga kako bi ojačali tijelo i produžili vijek života.

Yin & Yang + Pet Elemenata = Potpuna Ravnoteža

Yin & Yang obavljaju izmjenu kroz Pet elemenata. Tih se Pet elemenata međusobno razvijaju i prevladavaju kako bi održali potpunu ravnotežu.

Interakcija pet elemenata

 • Vatra se razvila od drva, zato što drva mogu gorjeti.
 • Zemlja se razvila od vatre, sve što gori postane pepeo.
 • Metal se razvio od zemlje, zato što su metali u zemlji
 • Voda se razvila od metala, zato što se svi metali mogu istopiti u tekućinu
 • Drvo se razvilo od vode, zato što je voda neophodna za biljke.

Drvo prevladava zemljom, zato što šume prekrivaju zemlju.

Voda prevladava nad vatrom, zato što voda gasi vatru.

Vatra prevladava nad metalom, zato što toplina topi metal.

Metal prevladava nad drvom, zato što drvo može biti odrezano ili odpiljeno metalom.

Kretanje poklapanja: jetra-srce-slezena-pluća-bubreg

Ketanje depresije: jetra-slezena-bubreg-srce-pluća

TIENS proizvod će vrlo vjerojatno promijeniti sub-zdravstveno stanje osobe. U slučaju da nešto nedostaje, nadomjesti će i njegovati isto, u slučaju da nečega ima viška ili je nešto toksično, isto će smanjiti, očistiti te izbaciti slobodne radikale

 • Bolesno srce ugrožava rad pluća,
 • bolesna slezena i pankreas ugrožavaju rad bubrega,
 • bolesna pluća ugrožavaju rad jetre, bolesni bubrezi ugrožavaju rad srca,
 • bolesna jetra ugrožava rad slezene i gušterače
 • Poremećaji tankog crijeva dovode do poremečaja debelog crijeva,
 • bolestan želudac ugrožava mokračni mjehur,
 • poremečaj debelog crijeva ugrožava žuč,
 • bolestan mokračni mjehur ugrožava tanko crijevo,
 • bolesna žuč ugrožava želudac

Svaki element podržava i balansira jedan drugoga te na taj način održava stabilnost tijela.

Generiraju godišnja doba i druge karakteristike prirode koje utječu na ravnotežu našeg unutarnjeg ekosustava.

Čovjekov organizam je jedna cjelina. Pristup koji to ne uzima u obzir je pogrešan i ne daje dobre rezultate. Djelovati na uzrok, a ne na posljedicu.

Preventiva je temelj zdravlja. Održavanje ravnoteže između organa daje i sređenost u mislima i osjećajima. Temelj je zdravlja.

YIN-YANG

Simbol yin-yang sve je razumljiviji širom zapadnog svijeta. Slika je materijalnog svijeta. Najsavršeniji prikaz materijalnog svijeta i makro i mikro gledano.

On simbolizira suprotnosti: Pokretne, vanjske, rastuće, gornje, tople, vruće, svijetle, hiperaktivne, muške značajke mogu se klasificirati kao Yang. Nepokretne, unutarnje, padajuće, donje, hladne, tamne, neaktivne i ženske značajke mogu se klasificirati kao Yin.

Ne samo da su yin i yang suprotni jedan drugome, oni ne mogu ni postojati jedan bez drugoga. Na primjer, kada ne bi bilo noći, ne bismo imali s čime usporediti njezinu suprotnost-dan.

Simbol yin-yang najbolji je opis promjena koje se odvijaju u materijalnom svijetu. Ne samo u čovjekovom tijelu nego i puno šire. On simbolizira jedinstvo suprotnosti koji omogućuje postojanje materijalnog svijeta:

Pokretne, vanjske, rastuće, gornje, tople, vruće, svijetle, hiperaktivne, muške značajke mogu se klasificirati kao Yang.

Nepokretne, unutarnje, padajuće, donje, hladne, tamne, neaktivne i ženske značajke mogu se klasificirati kao Yin.

Ne samo da su yin i yang suprotni jedan drugome, oni ne mogu ni postojati jedan bez drugoga. Na primjer, kada ne bi bilo noći, ne bismo imali s čime usporediti njezinu suprotnost-dan.

Vrijeme maksimalne aktivnosti pojedinog organa bitno za određivanje vremena kada koristiti pojedini preparat. Pravo vrijeme uzimanja preparata pojačava njihovu djelotvornost Učenje o meridijanima (kanalima) je osnovni dio istočne medicine, tijesno povezane sa učenjem o životnoj energiji Či. U dalekoj prošlosti primijećeno je da se na tijelu bolesnog čovjeka mogu pronaći dijelovi, čijim se pritiskanjem javlja bol. Djelovanje na te dijelove  (pritisak,  ubadanje  kože,  paljenje,  masaža) dovodilo je do poboljšanja stanja bolesnika i do ozdravljenja. Liječnici Drevnog Istoka smatrali su da ubadanje kože na tim dijelovima nazvanim „vitalnim točkama”, otvara izlaz za patogeni princip iz organizma čovjeka, a paljenje ubija taj patogeni princip.

Kasnije je u rasporedu tih vitalnih točaka pronađen je određeni red: one su smještene po linijama koje su nazvane meridijanima ili kanalima.

Zatim je otkriveno da točke i meridijani odgovaraju glavnim unutrašnjim organima. U početku je bilo deset meridijana, oni su korespondirali sa pet organa džan, pet organa fu i pet glavnih elemenata. Kasnije je otkriveno da se ne mogu sve utvrđene funkcije svrstati pod ovih deset organa. Tako se javila predstava o meridijanima trostrukog grijača i perikarda, koji objedinjuju sve funkcije organizma.