žućni kamenci

Žućni kamenci – prirodna pomoć

Žučni kamenci  i homeopatski tretman

Žučni kamenci su najčešća tegoba žučnih putova i predstavljaju relativno čest poremećaj. Otprilike 20% ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju dva puta češće nego kod muškaraca.

Žučna vrećica  je kruškolikog izgleda, sastoji se od donjeg šireg dijela u kojem se najčešće stvaraju kamenci i nešto užeg dijela koji se naziva „vrat žučnjaka“  koji se toliko sužava da se dalje nastavlja u izvodni kanal žučnjaka. Žučna vrećica ili mjehur je malo mišićno spremište koje sadržava žuč-zelenkasto –žutu, gustu probavnu tekućinu koju stvara jetra.

​Žučni mjehur se steže nakon dolaska hrane u dvanaesnik. Hrana naime podražuje živčane stanice u stjenci dvanaesnika koji zatim aktiviraju lučenje hormona koji dovode do stezanja žučnjaka i istjecanja žučnog soka (žuči) koja putem žučnih vodova dospijeva u dvanaesnik. Na taj način žučni sok probavlja masne i neke druge sastojke hrane u crijevu.

​Sok žuči se sastoji od žučnih soli, elektrolita, žučnih pigmenata – bilirubina, kolesterola i drugih masti-fosfolipida.

Žuč je odgovorna, da pomaže u probavi i apsorpciji masti i za uklanjanje nekih otpadnih tvari iz tijela, naročito hemoglobina iz crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i viška kolesterola.

–      žučne soli povećavaju topljivost kolesterola, masti i vitamina topljivih u mastima (D,E,K,A) i time doprinose njihovoj apsorpciji, potiču lučenje vode iz debelog crijeva čime potiču kretanje sadržaja u crijevu

–      Bilirubin ( žučna boja-pigment) se izlučuje iz žuči kao otpadna tvar razorenih crvenih krvnih zrnaca

–      U žuč se izlučuju farmaceutski lijekovi i drugi otpadni materijali koji se kasnije putem crijeva izlučuju iz tijela, u žučni sok se izlučuju različite bjelančevine koje imaju važnu ulogu u djelovanju žuči

Poznate su tri vrste žučnih kamenaca: kolesterolski, pigmentni i miješani

Kolesterolski kamenci

​Oni čine 80% svih kamenaca žučnjaka. Najčešće su žućkasto-zelenkaste boje i nastaju od očvrsnulog kolesterola. Kolesterol je sastavni dio žučnog soka. Postoji mišljenje da kolesterolski kamenci nastaju samo u žučnjaku u čijem žučnom soku postoji veća koncentracija kolesterola i relativni manjak ukupne količine žučnog soka i nekih drugih sastojaka kao fosfolipida (masne čestice masnoća-lipida).

Smatra se da kolesterolski kamenci mogu također nastati zbog smanjene kontraktibilnosti ( stiskanja žučnjaka kod podražaja hranom) čime se objašnjava smanjeno neredovito pražnjenje žučnog soka i zaostajanja “starog” ustajalog žučnog soka koji se zatim taloži u kolesterolske kamence.

Mogući uzrok nastajanja kolesterolskog kamenca:

–      previše životinjske masnoće

–      trudnoća

–      operativno odstranjenje tankog crijeva

–      neki od farmaceutskih lijekova (oralna kontracepcija, kortikosteroidi, imunosupresivi-ciklosporini-lijekovi za suzbijanje autoimunih bolesti, ceftriaxoni-antibiotici, lijekovi za sniženje kolesterola u krvi)

–      dijabetes

–      akromegalija (poremećaj hipofize-žlijezde na mozgu)

–      Ciroza jetre

Pigmentni kamenci:

Pigmentni kamenci su maleni i tamni najčešće crni kamenci, sastavljeni od bilirubina koji je sastavni dio žučnog soka, a koji nastaje razgradnjom eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Bilirubin se odlaže jednim dijelom u jetri iz koje odlazi pigment bilirubin u žučnjak. Kako se žučni sok na podražaj hranom u želudcu izlučuje u dvanaesnik (početak tankog crijeva) tako se i bilirubin izlučuje stolicom jednim dijelom, a drugim dijelom se ponovno crijevnom sluznicom tankog crijeva vraća u krvotok jer je neophodan u stvaranju hemoglobina (sastojka u crvenim zrncima).

Kada postoji zbog bilo kojeg razloga zapreka u žučnom traktu kao kamenac ili tumor u žučnom vodu na putu prema dvanaesnik,  tada nema izlučivanja bilirubina u tanko crijevo i stolica postaje blijeda poput svijetle gline bez pigmenta bilirubina. Tada se poveća količina bilirubina u krvi i pojavi se žutica (požuti koža i bjeloočnice oka uz koje se javlja i svrbež kože). Ovakvi kamenci najčešće se susreću kod bolesnika kod kojih dolazi do bržeg ili masovnog razaranja crvenih krvnih zrnaca. Kod odraslih osoba hemolizu – raspadanje crvenih krvnih zrnaca možemo susresti kod uvećanja slezene gdje crvena krvna zrnca mogu biti razorena brže od vijeka trajanja od 72 sata, zatim kod nekih nasljednih bolesti crvenih krvnih zrnaca kao što je sferocitoza, a to je poseban oblik crvenih krvnih zrnaca u obliku sferoida, zatim kod svih bolesti gdje se pojačano stvara bilirubin, a sporije izlučuje kao i kod ciroze jetre (kronično oštećenje jetrenih stanica različitih uzroka). Za razliku od kolesterolskih kamenaca koji nastaju isključivo u žučnjaku, pigmenti kamenci mogu nastati i nakon operacije žučnjaka u žučnom vodu.

Kako može homeopatija pomoć?

Homeopatija nudi bitno rješenje za taj problem, kamenci se s vremenom smanje i eliminiraju iz tijela.  Dobro odabrana remedija će spriječiti nastanak novih. Što je i najbitnije.

Neki od homeopatskih preparata:

Lycopodium (biljka) – osoba ima osećaj manje vrednosti, povučena, introvertna, puna strahova u društvu, a prema porodici često nasilna i arogantna. Fizički simptomi su – bol u predjelu jetre i žučne kesice, nadutost abdomena, gasovi, kiselo podrigivanje, glasno krčanje creva.

China officinalis ( kininovac) – introvertan, preosetljiv pacijent sa fizickim simptomima -nadutost, gasovi, uvećanje jetre, hepatitis i drugo.

Cocculus( drvo) – senzitivan, suosećajan i nježan karakter, ozbiljni, zatvoreni , posvećeni ljudi, posljedice tuge ili iscrpljenosti zbog negovanja bolesne osobe,  vremenom stvaraju  nemir,vrtoglavicu, bol u jetri i oticanje jetre od ljutnje.

Nux vomica, Spaphysagria, Chelidonium, Taraxacum, Magnesia muriatica, Natrium muriaticum, Natrium sulphuricum, i drugi preparati koji bez kontraindikacija  uspostavljaju ravnotežu mentalno, emotivno i fizički.

Homeopati kažemo da je sav bijes skupljen u jetri i žučnoj kesi, pa ako se držimo toga i onoga što medicina zna, uklonite nervozu i nerviranje, što više možete.

Kad žučnih kamenca mogu dodatno pomoć i probiotik DIGEST, koji regenerira žuć, Holikan, hitozan i antilipidni čaj koji razgrađuje kamenac.

Za više informacija me kontaktirajte!

mob.: +385(0)921746321

e-mail: ce********@gm***.com

Zatražite homeopatski ONLINE pregled