Prehrana trudnica

Trudnoća je stanje u životu žene koje zahtjeva od nje da posveti veću pažnju svojoj prehrani i unaprijedi zdrav način života. Razvoj djeteta u maternici  ovisi o skladnom prijelazu iz tijela majke u dijete svih hranjivih tvari, uključujući i vitamine i minerale. Stoga je potrebno da trudnica svojom prehranom u svoj organizam unosi sve tvari koje su podjednako potrebne i njoj i djetetu.

Pogrešna je uobičajena izreka da trudnica mora jesti za dvoje. Zbog tog shvaćanja i radi pojačana teka, uzrokovana hormonima trudnoće, neke trudnice prekomjerno jedu i prekomjerno dobivaju na težini. Poznato je da nedostatna prehrana tijekom trudnoće uvjetuje rađanje premalena i nedonošena djeteta (nedonošće), dok prekomjerna prehrana povećava učestalost komplikacija u trudnoći s rađanjem prevelika djeteta, kod kojeg se neposredno nakon rođenja mogu javiti različiti poremećaji.

Prehrana tijekom prvog tromjesečja mora biti raznolika, temeljiti se na  cjelovitim žitaricama, voću, povrću i kvalitetnim izvorima bjelančevina i masti. Za plod je prvo tromjesečje kritični period budući da je to vrijeme implantacije, razvoja organa i brzog rasta. Upravo je u tom periodu  pravilna prehrana posebno važna, a za trudnice koje muče  mučnine, planiranje prehrane može predstavljati pravi izazov. Porast tjelesne mase u tom je razdoblju najčešće neprimjetan ili se dobiva pola kilograma mjesečno.

Gladovanje je strogo zabranjeno.

Svakodnevnu prehranu važno je nadopuniti dodatkom folne kiseline i multivitaminskim pripravkom dizajniranim za trudnice. Izuzetno korisno je uzimati ionski kalcij u prahu. Trudnicama koje su konstantno umorne preporučujem  uzimanje divlje spiruline, kao i dojiljama zbog bolje laktacije. Energetski unos nije potrebno povisivati tijekom prvog tromjesečja trudnoće, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja obično se preporučuje dodatnih 300 kcal.

U prvoj polovici trudnoće, dok je fetus još razmjerno mali, u tijelu trudnice događaju se brojne promjene koje vode ka pohrani masnih zaliha i nutrijenata. Te zalihe stvaraju se rano kako bi bile dostupne za potporu rastu fetusa kasnije. Izravna posljedica te pojave javlja se u mnogih trudnica – mnoge imaju osjećaj da se debljaju, a ne da su trudne.

Većina trudnica suoči se s pojačanim apetitom i povećanim unosom hrane ranije nego što su očekivale. Naime, žene su biološki programirane da stvaraju zalihe unaprijed. U nekih trudnica povećanje tjelesne mase može biti veće od očekivanog i stoga što pokušavaju jelom otkloniti osjećaj mučnine.

Porast tjelesne mase u ranoj trudnoći nerijetko izaziva zabrinutost i mnogima se čini da će ”dobiti tonu ako nastave toliko jesti”. Najčešće je ta bojazan nepotrebna, jer se pojačani apetit javlja i nestaje tijekom trudnoće.

Žgaravica

Poznato je da određena vrsta hrane oslabljuje gastroezofagealni sfinkter, uzrokujući i pojačavajući žgaravicu te bi je u svakom slučaju trebalo izbjegavatiili barem smanjiti.

Hrana koja pojačava žgaravicu:​

– rajčice i proizvodi od rajčica
– citrusno voće i citrusni sokovi
– hrana bogata uljima i mastima
– začinjena hrana
– ocat
– luk i češnjak
– krastavci, paprika, feferoni
– čokolada
– kava, menta i neki jaki čajevi
– pržena hrana

Potrebno je konzumirati hranu sa niskim udjelom masti, bademe, banane. Jesti je potrebno više obroka, 5-6. Potrebno je piti dovoljno tekučine, po mogučnosti vode. Nemojte pušiti, smanjite stres, izbacite kavu i alkohol.

Ako su Vam tegobe jake, savjetujem Homeopatski tretman.

Mučnina u trudnoći

Večina trudnica pati od mučnine, povraćanja, umora i stresa. Sve te tegobe mogu se ublažiti sa pravilnom prehranom a sa homeopatijom potpuno reducirati na prirodan način. Vrlo je važno naglasiti, da je trudnička mučnina jedina mučnina koja se može olakšati s punim želucem.  Treba je jesti polako, izbjegavati prenajedanje. Treba je piti između obroka ne uz obrok jer tako razvodnjavamo želućanu kiselinu. Često je korisno grickati dvopek ili krekere. Uzimanje vitamina B6 može pomoć kod mučnine i povračanja. Treba je izbjegavati citruse, ljutu i začinjenu hranu, luk, češnjak, premasnu hranu. Izbjegavajte alkohol i kavu.

Približno dvije od tri trudnice primjećuju promjene u mirisu i okusu hrane čak i prije nego što im je utvrđena trudnoća. Promjene u mirisu i okusu hrane smatraju se normalnom pojavom i predskazatelj su manjeg rizika spontanog pobačaja.

Najčešće se javlja odbojnost prema kavi, sokovima, alkoholnim napitcima, gorkim namirnicama, mesu, prženoj hrani, tzv. junk food-u i brojnim drugim jelima s jakim mirisima i okusima.

U ranoj trudnoći najbolje prija hrana blagog okusa, s malo začina i u što prirodnijem obliku. Priroda je odlično uredila mehanizme koji pomažu ženama da posežu za zdravim, prirodnim, cjelovitim namirnicama u ranoj trudnoći, periodu koji je presudan za pravilan razvoj organa fetusa. Neke trudnice jedu kredu – njima fali bitnih minerala. Te minerale možete kvalitetno nadoknaditi sa ionskim kalcijem ili homeopatijom. U trudnoći je korisno uzimati tkivne soli.

Ako običajno ne jedete redovito, trudnoća je pravo vrijeme za promjenu tih navika. Gladovanje tijekom osam sati stvarate nepovoljne uvjete, posebice u ranoj trudnoći.

Poželjno je konzumirati tri glavna obroka i dva međuobroka kako bi održala optimalnu dostupnost glukoze za fetus jer glukoza je najbolji izvor energije za rast i razvoj fetusa. Tijekom posta, razina glukoze u krvi se snižava pa se fetus mora oslanjati na masti kao izvor energije.

Zatvor ili Konstipacija

Konstipacija zna biti česta tegoba u trudnoći. Konstipacija također može uzrokovati mučninu i smanjiti apetit, uzrokovati loše raspoloženje i potištenost. Crijeva su naš drugi mozak, zato je vrlo važno učiniti sve što je moguče, kako bi spriječila konstipaciju i to putem malih prehrambenih strategija. Tijekom trudnoće izbjegava se korištenje laksativa, ukoliko to ne preporuči i ne nadzire liječnik.

Kod konstipacije u trudnoći je potrebno konzumirati hranu bogatu vlaknima kao što su mekinje, psyllium, svježe voće i povrće, laneno sjeme, chia sjemenke. Kod probave je korisna i divlja spirulina. Pijte čimviše i to vodu sobne temperature. Konzumirajte kefir u kojega pomješate mljeveno laneno sjeme, po mogučnosti fermentirano. Pijte donat Mg ili snažan prirodan magnezij sa ekstraktom cikle i bosiljka – trostruki magnezij.

​Šetajte i bavite se sa umjerenom tjelovježbom.  Ako ništa od navedenog ne pomogne, javite se na homeopatsko savjetovanje!

Zatražite nutricionistićki pregled