atopijski dermatitis
atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je kronična upalna tegoba kože karakterizirana crvenilom (ekcemom), suhom kožom i svrbežom te dugotrajanim tijekom tegoba s razdobljima poboljšanja i pogoršanja.

Atopijski dermatitis predstavlja najčešću dječju kožnu tegobu i često je udružena s drugim atopijskim tegobama kao što su alergija na hranu, alergijska astma i/ili alergijski rinitis. Smatra se da oko 15 – 20 posto djece predškolske i školske dobi boluje od atopijskog dermatitisa. U 60 posto oboljele djece simptomi se pojavljuju do druge godine, a u 90 posto do pete godine života. AD najčešće počinje upravo u najranijoj dobi, između drugog i šestog mjeseca života. No, atopijski dermatitis može početi u bilo kojoj dobi, kako u djece, tako i u odraslih.

Atopijski dermatitis se često naziva i atopijski ekcem, neurodermitis, endogeni ekcem ili atopijski ekcem/dermatitis sindrom.

Atopijski dermatitis

ATOPIJA je nasljedna sklonost alergijskim reakcijama. Ako jedan roditelj ima neku od atopijskih bolesti, dijete je u riziku od gotovo 60 posto da samo bude atopičar, a ako su oba roditelja atopičari rizik je i veći od 80 posto.

Nerijetko se u dojenčadi prvo pojavi atopijski dermatitis sa ili bez alergije na hranu, potom se simptomi na koži smiruju, ali se može razviti alergijska astma, odnosno u kasnijem djetinjstvu alergijski rinitis.

Točan uzrok atopijskog dermatitisa je nepoznat, rezultat je kombinacije nasljeđa i okolišnih čimbenika.

Što može pogoršat stanje?

Suha koža  

Svaka aktivnost koja dodatno isušuje kožu (npr. kupanje u pjenušavim

kupkama, sapunima, kupanje bez nanošenja krema, centralno grijanje itd.) može

pogoršati simptome dermatitisa.

Iritansi 

Djeca s atopijskim dermatitisom imaju vrlo osjetljivu kožu. Odjeća od vune i

sintetičnih vlakana, kozmetički proizvodi sa dodatkom mirisa i konzervansa mogu

dodatno iritirati kožu.

Stres  

U fazama emocionalnog stresa (npr. odvajanje od obitelji, polazak u vrtić, školu, rođenje brata ili sestre….) moguće je očekivati pogoršanje simptoma atopijskog dermatitisa.

Toplina i znojenje 

Djeca s atopijskim dermatitisom loše podnose toplinu i znojenje (pogoršanja tijekom tjelesnog napora ili nagle promjene temperature, primjerice iz hladnog u toplo). Ipak se tijekom ljetnih mjeseci u većine djece simptomi atopijskog dermatitisa smiruju. Povoljno djeluje sunce (uz pravilnu zaštitu) i promjena klime (more ili planine). Tijekom zimskih mjeseci simptomi se atopijskog dermatitisa u većine djece pogoršavaju.

Infekcije 

Svaki infekt djeteta (od obične prehlade do jačih infekcija dišnih puteva i druge infekcije) može pojačati simptome atopijskog dermatitisa. Kožne infekcije uzrokovane bakterijama (stafilokokne infekcije) i virusima (herpes infekcije, bradavice) su češće u osoba s dermatitisom.

Alergeni

Najčešći alergeni iz hrane su kravlje mlijeko, jaja, soja, pšenično brašno, kikiriki i riba. Općenito možemo reći da je vjerojatnost da je dijete razvilo preosjetljivost na hranu veća što je dijete mlađe, odnosno što su simptomi atopijskog dermatitisa teži. Alergeni iz okoline mogu biti grinje i kućna prašina, peludi trava, stabala i korova te dlaka kućnih ljubimaca.

Cjepiva!

Ekcem  

se očituje pojavom crvenih plakova na koži, ponekad kao sitni mjehurići, točkaste kraste i ogrebotina (rezultat češanja). U kroničnoj fazi ekcem postaje suh uz ljuštenje i zadebljanje kože (lihenifikacija). Lokalizacija ekcema, najčešće ovisi o

dobi. Suha koža  je jedan od osnovnih znakova atopijskog dermatitisa. Svrbež je najneugodniji simptom atopijskog dermatitisa. Može biti tako intenzivan da remeti san i ometa dijete u svakodnevnim aktivnostima. U dojenčadi i djece do druge godine života atopijski dermatitis obično zahvaća obraze, vlasište, vrat, trup te

vanjsku stranu ruku i nogu.

Jako je bitno da se ne koriste kreme sa kortikosteroidima, koje samo potiskuju tegobe unutra i stvaraju još jaće poremečaje.  Dr. James Tylor Kent u svojim „Lesser Writtings“

upozorava na tragediju medicinske supresije na sljedeći

način: „Danas se ne dozvoljava izbijanje nikakve kožne erupcije. Sve

što se pojavi na koži se brzo potisne ( sa kremama, kortikosteroidima ). Ako se to nastavi na duže vrijeme, ljudska rasa će nestat sa lica zemlje. „ 

Bitno je razumijeti da se moraju SVE kožne tegobe uvijek riješavati iznutra!

Homeopatija može biti jako djelotvorna kod atopijskog dermatitisa (ekcema), psorijaze i ostalih kožnih tegoba. Odaberite najbolje za vaše tijelo!

Kontakt