Prehrana djece

Jeste li odgovoran roditelj?

Iako svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, mnogi roditelji nisu dovoljno informirani o zdravoj prehrani njihove djece. Ima i previše roditelja, koji se uopće ne brinu što djeca konzumiraju – često je to fast food hrana. Zdrava prehrana djeteta podrazumijeva da dječji obrok bude kompletan, da sadrži dovoljan broj kalorija (ni previše, ni premalo), da bude izvor energije, proteina, zdravih masnoća te da sadrži voće i povrće i po potrebi prilagođene dodatke prehrani.

Djeca bi prema preporukama nutricionista trebala jesti tri do pet porcija voća i povrća dnevno (ne uključujući krumpir). Nažalost, većina djece ne jede dovoljno povrća i voća, a dominantno povrće u dječjoj ishrani je često upravo krumpir (prženi krumpirići, pire-krumpir, pomfrit ili čips). Mnogi roditelji govore kako kada bi pratili ovaj obrazac njihovo dijete ne bi jelo ništa, no važno je kao odgovoran roditelj ponuditi djetetu nutritivno bogatu hranu.

Zdrave prehrambene navike se stiču u djetinstvu!

Slab apetit kod djeteta nije uvijek posljedica djetetove izbirljivosti. Ponekada je riječ o bolesti ili oslabljenom organizmu.

Najčešći uzroci su:
 – anemija
– paraziti
– rahitis

Anemija se često javlja u djece. Sa prehranom je teško je ispravit ako dijete ne želi jesti. U tom slučaju pomoči će klasična homeopatija.

Konstitucijska remedija također i poboljša želju za zdravijom hranom. Smanji se želja za slatkim, za kruhom, za mliječnim.. Tijelo se detoksira i nahrani. Remedija djeluje na parazite. Za poboljšanje apetita se koristi divlja spirulina (spirulina sa najboljom absorpcijom).

Ako ima djete anemiju, smanjite proizvode od kravljeg mlijeka.

Paraziti

Ako se pak radi o crijevnim parazitima koji uzrokuju anemiju i posljedično loš tek i loše napredovanje na težini, provodi se terapija, da se tijelo oslobodi parazita.

Kod rahitisa je potrebno uzimati dodatak D vitamina. Sa hranom ga ne možete dobiti dovoljno. Jako je koristan i dječji kalcij sa D3 vitaminom i željezom.

Zatražite nutricionistićki pregled