Anksioznost i napadaji panike
Napadaji panike i homeopatija

Anksioznost i napadaji panike

Anksioznost, napadaji panike, strah i homeopatija

Napadaj panike je vrlo ozbiljni poremećaj i mora se tretirati. Smatra se da su uzroci mješavina biološke ranjivosti određene osobe te socio-psiholoških utjecaja.

„Odjednom osjetila sam nevjerojatni val straha bez ikakvog

razloga. Moje srce je lupalo ‘ko ludo, boljela su me prsa i sve

teže i teže sam disala. Mislila sam da sam dobila srčani udar i

da ću umrijeti“ – to je samo jedan od bezbroj opisa napadaja

panike od kojeg pati sve više i više ljudi, bilo žena, bilo

muškaraca.

Napadi panike su najčešće iznenadni, najčešće se događaju bez ikakvog pravog povoda te obuzimaju osobu u toj mjeri da ona često postane u potpunosti nemoćna.

Jednom kada doživite napad panike, bilo da se radilo za vrijeme vožnje u autu, kupovine, u liftu ili bilo kojem drugom mjestu, postoji mogućnost da ćete početi patiti od neracionalnih strahova od ulaska u određene situacije, koji se zovu fobije, te ćete izbjegavati takva mjesta i situacije, a najčešće se radi o agorafobiji, strahu od otvorenih prostora.

Simptomi

 • mučnina u želucu
 • vrtoglavica, mučnina
 • problemi s disanjem, osjećaj davljenja
 • trnci ili otupljenje u prstima
 • valunge ili oblijevanje hladnog znoja
 • slabija ili jača drhtavica
 • osjećaj da ste u nekom snu ili kriva percepcija
 • teror, osjećaj kao da će se svaki trenutak dogoditi nešto strašno i da ste nemoćni da to spriječite
 • bol u prsima
 • treperenje ili jako udaranje srca
 • potreba za bijegom
 • nervoza zbog mogućnosti da ćete izgubiti kontrolu i učiniti nešto s čime ćete se osramotiti
 • strah od umiranja

Noćni napadaji panike

Napadaji tjeskobe koji se događaju noću tijekom spavanja, još se zovu i noćni napadi panike, no oni se događaju mnogo rjeđe nego što se to događa kod istih osoba tijekom dana. No, simptomi koji doživljavaju osobe za vrijeme tih noćnih napadaju su vrlo važni jer imaju mnogo više respiratornih problema, koji su povezani s napadajem.

Također, te osobe imaju mnogo češće tendenciju pokazivanja simptoma depresije i drugih psihičkih problema, od onih osoba koje nemaju noćne napadaje panike, nego samo dnevne. Ujedno, noćni napadaji panike najčešće traju kraće od 10 minuta, što je još jedna razlika u odnosu na dnevne napadaje, no često je mnogo teže se smiriti do kraja. Homeopatija može pomoč.

Uzrok i posljedica

Napadaji panike su vrlo ozbiljni poremećaj i mora se primjereno liječiti. Smatra se da su uzroci napadaja panike mješavina biološke ranjivosti određene osobe te socio-psiholoških utjecaja.  Znanstvenici ne znaju što se točno dogodi u tijelu kada započne napadaj panike, no neke osobe su više podložne napadajima, dok druge nisu toliko.

Simptomi napadaja panike kod žena češće uključuju izbjegavanje ponavljanja određenih situacija u kojima su se već našle, češće se ponavljaju, ali zato i češće zatraže liječničku pomoć, za razliku od muškaraca. Napadaji panike tijekom trudnoće mogu se povećati, smanjiti ili ostati na istoj razini.

Tretmani i prirodni pristup sa homeopatijom

Zahvaljujući istraživanjima, za napadaje panike postoje različiti tretmani. Ono što je definitivno potrebno naglasiti da napadaji panike, pa tako i tjeskobe se mogu vrlo uspješno tretirati, no na žalost, mnogi ljudi zanemaruju njihove simptome i ne žele zatražiti pomoć liječnika, što može dovesti do pogoršanja stanja.

Ono što će biti cilj samog tretmana je ne samo da se ukloni posljedica, nego i otkrije uzrok zbog čega ste uopće dobili napadaj panike.

Kao i kod ostalih tegoba psihe, se homeopatija jako dobro pokaže kao učinkovita metoda tretiranja napadaja panike, straha, tjeskobe, šoka. U homeopatiji smatramo da napadaju panike može biti uzrok veći šok i naravno predispozicija, koju ima osoba.

Slučaj iz prakse:

Panični napadaji, anksioznost

Žena, 38 godina

Kao mala imala česte bronhitise, zadnjih par godina ima jake tegobe sa želucem.

Voli društvo, kad je uhvate napadaji panike ne voli društvo, je osjetljivija. Nesigurna je osoba. Ima strah od malih zatvorenih prostorija, od tunela, strah ju je bolesti, smrti, a najveći strah joj je, da neće moć disati. Ne podnosi gužve ili da bi sama bila u toj gužvi. Kad je bila na jednom koncertu je pala u nesvjest. Zimogrozna je. Stolica joj je ponekada proljevasta, ponekad tvrda sa sluzi. Ponekada se noću probudi sva znojna. Voli slanu hranu, nakon mliječnih proizvoda joj je ponekada loše. Ima pojačanu žeđ za hladnim pićima. Mući je suh i jak nadražajni kašalj, pogorša se noću.

Imala upalu mjehura, kada ima napadaj panike joj se vrti, teško diše. Zadnjih par mijeseci lošije spava. Budi se noću u 01h. Ima masno lice.

Ima jako bolnu menstruaciju, nokti se lome.  Nezadovoljna je sama sa sobom. Cijelo vrijeme razmišlja kako će disati.

Terapija: Ars.200c

Kontrola nakon mijesec dana:

Iza lijeka je imala samo jedan napadaj panike i od tada više ne. Puno se bolje osjeća, ne razmišlja o disanju, strahovi su se značajno smanjili. Bol kod menstruacije je bila samo još nekih 10% boli od prije. Kašlja više nema, nestao je nakon tjedan dana. Želudac je samo rijetko kad još zaboli, kad je pod stresom. Spava puno bolje, bez buđenja. Opuštenija je i sretnija.

Zatraži pregled