arterioskleroza

Arterioskleroza

(ateroskleroza, povišeni kolesterol…)

Kolesterol je dobar ili loš?

Znamo, da nam je kolesterol čak jako potreban. Kolesterol

dospijeva u organizam i prenose ga tri vrste spojeva:

– TRIGLICERIDI (TG)

– LIPOPROTEINI NISKE GUSTOĆE (LDL) – niski lipidi

– LIPOPROTEINI VISOKE GUSTOĆE (HDL) – visoki lipidi

Niski lipidi dopremaju kolesterol u krvne žile, tj. Stvaraju arteriosklerotične naslage. Visoki lipidi dopremaju kolesterol u jetru za gradivni materijal i žučnu kiselinu.

Znamo da niske lipide treba smanjivati, a visoke povećavati. Normalno je da treba povećati ono što ga doprema u krvne žile.To je prvi uzrok nastanka arterioskleroze. Drugi uzrok – u našem organizmu neprestano se stvaraju slobodni radikali – suboksidni ioni kisika. Nalaze se u krvi i opasni su po organizam ako ih ima u velikim količinama. kada se ion kisika nađe u krvotoku, on “čupa” molekule iz staničnih membrana i dolazi do poremećaja.

Bombardirajući stanice, slobodni radikali ih mijenjaju

– mijenjajući T-limfocite, lišavaju ih mogućnosti da otkrivaju strane agense

– dovode do poremećaja proizvodnje želučanog soka

– dovode do poremećaja sinteze hormona

A za mnoge nevolje u organizmu krivi su upravo slobodni radikali. Oni se uništavaju antioksidansima. Uobičajeno je, da antioksidanse dobivamo iz biljaka.

Ako ste danas pojeli sendvič sa salamom i čaj, “najeli” ste se kolesterola. Niski lipidi su zahvatili kolesterol i on je zaplivao u krvne žile. U krvnim žilama postoje pore kroz koje se vrši razmjena. Slobodni radikali stvaraju se pod utjecajem loših ekoloških uvjeta i stresova. Organizam uništava slobodne radikale vitaminom C, koji se nalaze u krvnim žilama jer nije dobio antioksidanse. Kao posljedica toga, dolazi do širenja krvnih žila i kroz te pore u zid krvne žile dospijeva kolesterol. Mozak daje naredbu, da se unište molekule koje su prodrle. T-limfociti teže uništiti i otkloniti strana tijela. Sjedinjavajući se s molekulama kolesterola, stvara se veliki kompleks koji je nemoguće izbaciti sa zidova krvne žile. Kao rezultat toga, dolazi do stvaranja arteriosklerotične naslage koja sužava krvnu žilu.

Znamo da je voda u uskoj rijeci uzburkana, taj isti proces se odvija i u glavi, kada osječate šum, zujanje, itd. Na mjestima gdje krv počinje talasati, svara se tromb koji se postepeno povećava.

Tromb se može otkačiti i pregraditi krvnu žilu. Ako se taj proces, na primjer dogodi na prstu, počinjete osjećati ukočenost, ako je u glavi-bol. A ako se ovaj proces dogodi na srcu dolazi od infarkta, u krvnim žilama velikog mozga – do moždanog udara.  A sve je počelo od sendviča, loših ekoloških uvjeta i stresova. Što trebamo napraviti u ovoj situaciji? Liječnici obično prepisuju statine i antioksidanse.

Pojam arterioskleroza u medicinu je uveo Lobstejn (1829), i podrazumeva grupu bolesti koje imaju jednu zajedničku karakteristiku: gubljenje elastičnih vlakana u zidovima arterija i njihovo zamenjivanje vlaknima vezivnog tkiva. Zbog toga arterije postaju tvrde i neelastične. Kod jednog oblika arterioskleroze, u mediji nekih arterija, naročito u ekstremitetima, stvaraju se kalcifikacije (naslage kalcijuma) u vidu prstenova. To je medijalna (Menkebergova) skleroza.

Svi tipovi arterioskleroze su, u stvari, samo manifestacije procesa starenja organizma. Promjene se javljaju na aorti, koronarnim i drugim arterijama, koje postaju izvijugane, neelastične i sa mjestimičnim suženjima i proširenjima.

Naziv ateroskleroza je novijeg datuma. Uveo ga je Maršan (1904). Suština ateroskleroze je u stvaranju ograničenih zadebljanja u vidu ploča u zidovima arterija zbog čega dolazi do poremećaja u krvotoku.

Aterosklerotična promjena zvana aterom može se razvijati u arterijama različitog kalibra. Ona je daleko najčešće prisutna u koronarnim arterijama srčanog mišića i u moždanim arterijama. Prisustvo ateroma u ovim krvnim sudovima prouzrokuje daleko najveći broj slučajeva ishemičnog oboljenja srca i moždanih udara. Zbog toga se ateroskleroza s pravom smatra za najčešći uzrok smrtnosti čoveka.

Aterom koji je stvoren u zidu arterije je ovalna ili izdužena ploča, nepravilnih kontura, žućkaste boje i pomalo mutnog izgleda. Ploče su čvrste, neravne površine i štrče u lumen krvnog suda. U centru ploče nalazi se ispupčenje koje je nalik na čir, ispunjeno gustom, svetlucavom masom, sastavljenom uglavnom iz holesterola. Stoga su još stari Grci opisivali aterom kao »prostor koji sadrži materiju slićnu kaši od griza«. U kasnijem razvoju može doći do još većeg taloženja vezivnih vlakana i kalcijuma zbog čega ateromi postaju tvrđi.

Analiza sadržaja jednog ateroma pokazuje da se on najvećim dijelom sastoji iz kolesterola
koji je slobodan ili vezan u vidu estara, triglicerida, kristala masnih kiselina, jedinjenja zvanih mukopolisaharidi, vezivnih vlakana, iglica i grudvica kalcija.

Prisustvo kolesterola u slobodnoj formi ili vezanog u vidu estara osnova je sadržaja ateroma u zidu arterije. Akumulacija ove materije potiče delom iz krvi, jer ona prolazi kroz prethodno oštećeni ili propustljivi endotel, a delom potiče iz povećanog stvaranja u samom zidu. Važniju ulogu ima prolazak holesterola iz krvi kroz endotel unutar zida arterije. Zbog toga je povećanje LDL (lipoproteina male gustine) i holesterola u krvi najčešće praćeno ubrzanom aterosklerozom. Povećano stvaranje holesterola unutar zida često je udruženo sa otežanim transportom, što takođe doprinosi akumulaciji ove materije.

Smanjenje lipida

Od dodataka prehrani je prvi odabir čaj za smanjenje lipida – antilipidni čaj. Antilipidni čaj je statin koji normalizira nivo lipida i odličan je hepatoprotektor, obnavljać tkiva jetre. Antilipidni čaj normalizira proizvodnju prostoglandina, samim time će se tlak znormalizirati. A antilipidni čaj je jak antioksidans. Prema Čerezovljevoj teoriji,  arterioskleroza izaziva rak, znaći vjerojatnost za pojavu raka kod visoke razine kolesterola povećava se 3-4 puta! Zato ako radimo preventivu arterioskleroze, radimo i na preventivi raka. U središnjem inštitutu za rak u SAD prilikom proučavanja svih vrsta čaja koje se nalaze u sastavu antilipidnog čaja, otkrivena je i supstanca koja programira stanice raka za samouništenje (kod raka želuca, prostate i kože). Antilipidni čaj razrjeđuje krv, što predstavlja preventivu infarkta, moždanog udara i tromboflebitisa.

Klasična HOMEOPATIJA

Sa klasičnom homeopatijom uspješno rješavam problem sa

krvožilnim sustavom. Kod svakoga je potreban individualni

pristup, znaći konstitucijska remedija.

Mogućnost tretmana: posjeta, e-mail (ispuni se upitnik), telefonski razgovor

Vesna Češek, registrirana Homeopatkinja

Kontakt