bol u leđima i homeopatija
bol u leđima

Bol u leđima

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralješnice. Homeopatija nudi trajno rješenje.

​Kralješnica je komplicirani anatomski sklop kralješaka (od kojih su 7 vratnih, 12 prsnih i

5 slabinskih pokretni), hrskavičnih međukralješničkih kolutova koji omogućuju

pokretanje kralješaka, a povezana je s brojnim mišićima, živcima, krvnim žilama i

ligamentima, tvoreći glavni noseći sklop tijela. Omogućuje nam uspravni stav, a

kralješci poredani u cijev oblikuju zaštitni kanal kroz koji prolazi leđna moždina i

korijeni živaca za ruke i noge.

Stoga je zbog svoje mnogostruke funkcije kralješnica izložena stalnom mehaničkom djelovanju opterećenja (tlaku, vlaku, smicanju, savijanju, uvijanju, torziji), pa može doći do prenaprezanja i istrošenosti. Pojedini dijelovi kralješnice (vratni, prsni i slabinski) imaju različiti opseg pokretljivosti, od koji su vratni izuzetno pokretljivi, a prsni vrlo slabo pokretni. Na prijelazu između jednog dijela kralješnice u drugi najčešće dolazi do degenerativnih promjena, koje su izvorište boli. Tako konkretno kod križobolje bol može nastati u prsno-slabinskom prijelazu, u samom slabinskom dijelu, a najčešće na slabinsko-križnom prijelazu između vrlo pokretnog i opterećenog zadnjeg slabinskog kralješka i vrlo slabo pokretne križne kosti.

uzroci

Navodi se više od stotinu različitih uzroka križobolje. Najčešći uzrok je pretjerano nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje koje premašuje snagu leđnih mišića, sveza i međukralješničnih kolutova. To može biti težak fizički rad, višesatni nepravilan tjelesni položaj (npr. dugo sjedenje u automobilu), a tegobe redovito uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići. Tkiva koja su pretjerano napeta mogu se u jednom trenu zgrčiti i pretvoriti u izrazito tvrdu i bolnu regiju uz iznenadnu žestoku i jaku bol.

Križobolja može nastati i postepeno uz osjećaj nelagode koji postepeno jača i sve jaču i jaču bolnost. U starijih ljudi križobolja je često izazvana degeneracijskim promjenama kralješaka i međukralješničnih kolutova (spondiloza, spodnilartroza). Česta je i u upalnih reumatskih bolesti (ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, giht…). Može se razviti i kod prirođenih iskrivljenja kralješnice (kifoza, skolioza), prirođenih razvojnih poremećaja kralješaka (spondilolisteza, sakralizacija, lumbalizacija kralješaka, spina bifida – rascjep luka kralješka, polukralješaka i dr.), nakon ozljeda, raznih upala (tuberkuloza, infektivni spondilitis), te osobito kod osteoporoze – bolesti krhkih kostiju. Nije rijetka i kod drugih metaboličkih bolesti kostiju, a nalazimo je i kod primarne bolesti nekih drugih zglobova (najčešće kuka, pa i koljena) kada čovjek nesvjesno zbog bolova u nogama mijenja mehanizam hoda, pa se javljaju bolovi u križima.

Bol u leđima i homeopatija

Mnogi mišićno-koštani poremećaji brzo reagiraju na homeopatski tretman.

Čak i poodmaklo oboljenje zgloba može reagirati na homeopatski tretman. U slučajevima, koji su suviše poodmakli da bi se mogli sasvim poboljšati,

homeopatskom terapijom se može postići dovoljno dalekosežno poboljšanje, da se produži funkcija i odlože kirurški zahvati i ostale intervencije. Većina

pacijenata u trenutku kad dođu na homeopatski tretman radi tegoba mišićno-koštanih oboljenja već su godinama uzimali farmacutske lijekove bez

rezultata ili uz neprihvatljive neželjene efekte. Što je agresivniju terapiju pacijent primao, to će teže biti homeopatsko isceljenje.

Homeopatija može odigrati važnu ulogu i tretiranju bola i ozljeda leđa, poboljšavajući

mišićni tonus i opće zdravlje pacijenta, te umanjujući upalu mišića i živaca. Homeopatija može učiniti čuda kad se radi o bolu u leđima i čak herniji diskusa..

Kod tegoba sa leđima dodatak prehrani broj 1 je kalcij u ionskom obliku. Najbolji rezultat daje u kombinaciji sa hitozanom.

Za više informacija me kontaktirajte!

Kontakt